ကိုရီးယားရဲ့ အရေးပါတဲ့ ရိုးရာပွဲတော်တစ်ခုဖြစ်တဲ့ ချူဆော့ (Chuseok) အားလပ်ရက်အကြောင်းကို မြန်မာလူငယ်တွေ စိတ်ဝင်စားပြီး နားလည်လွယ်အောင် ရေးလိုက်ပါတယ်။ ချူဆော့ဆိုတာ တကယ့်ကို မှော်ဆန်တဲ့ အချိန်တစ်ခုပဲ။ ကိုရီးယားရုပ်ရှင်တွေ၊ ဒရာမာတွေထဲမှာ ခဏခဏ ကြားဖူး၊ မြင်ဖူးကြမှာပါ။ အလွယ်ဆုံး ပြောရရင်တော့ “ကိုရီးယားရိုးရာ ကျေးဇူးတော်ချီးမွမ်းပွဲ” (Korean Thanksgiving) လို့ တင်စားလို့ရပါတယ်။
ဒါပေမဲ့ ဒီပွဲတော်က အမေရိကန်ရဲ့ Thanksgiving လိုပဲ အစားအသောက်တွေ စားပြီး ကျေးဇူးတင်ရုံသက်သက်တော့ မဟုတ်ပါဘူး။ အဲဒီထက် ပိုနက်ရှိုင်းတဲ့ အဓိပ္ပာယ်တွေ၊ ရိုးရာဓလေ့တွေ၊ မိသားစုအမွေအနှစ်တွေနဲ့ ပြည့်နှက်နေတာကို တွေ့ရပါလိမ့်မယ်။
၁။ ချူဆော့ (Chuseok) ဆိုတာ ဘာလဲ?
ချူဆော့ (အခြားအမည်- ဟန်ဂါဝီ/Hangawi) ဆိုတာ ကိုရီးယားရဲ့ အကြီးဆုံးနဲ့ အရေးအကြီးဆုံး ရိုးရာအားလပ်ရက်တွေထဲက တစ်ခုပါ။ အလွယ်ဆုံး ပြောရရင်တော့...
ဒါဟာ ဆောင်းဦးရာသီ ရိတ်သိမ်းသီးနှံ ပွဲတော် ဖြစ်တယ်။ (ကိုယ်တို့ရဲ့ သီတင်းကျွတ် သဘောမျိုးနဲ့ နည်းနည်းဆင်တယ်၊ ဒါပေမဲ့ ရည်ရွယ်ချက်က ကောက်ပဲသီးနှံ ရိတ်သိမ်းမှုအတွက် ကျေးဇူးတင်တာကို အဓိကထားတယ်။)
ပြက္ခဒိန်: ကိုရီးယား ပြက္ခဒိန်ရဲ့ ၈ လပိုင်း ၁၅ ရက်နေ့ (ပုံမှန် ပြက္ခဒိန်အားဖြင့် စက်တင်ဘာ ဒါမှမဟုတ် အောက်တိုဘာလ ထဲမှာရှိတတ်တယ်) မှာ ကျင်းပလေ့ရှိပြီး ပုံမှန်အားဖြင့် ၃ ရက်တာ ရုံးပိတ်ရက် ပေးပါတယ်။
၂။ ဘာကြောင့် ကျင်းပကြတာလဲ? (ရည်ရွယ်ချက်)
ချူဆော့ပွဲတော်ရဲ့ အဓိက အကြောင်းအရင်း (၃) ခု ရှိပါတယ်။
၁။ ရိတ်သိမ်းမှုအတွက် ကျေးဇူးတင်ခြင်း
တစ်နှစ်တာလုံး စိုက်ပျိုးထားတာတွေ ရိတ်သိမ်းလို့ ရပြီဖြစ်တဲ့အတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ သီးနှံတွေ ရရှိခဲ့တဲ့အပေါ် ကျေးဇူးတင်ကြောင်း ဖော်ပြကြတာ ဖြစ်ပါတယ်။ နောက်နှစ်မှာလည်း ပိုကောင်းတဲ့ ရိတ်သိမ်းမှုတွေ ရပါစေလို့ ဆုတောင်းကြတယ်။
၂။ ဘိုးဘွားမိဘတွေကို ဂါရဝပြုခြင်း
မိသားစုအားလုံး ကိုယ့် ဇာတိမြို့၊ ဘိုးဘွားတွေရှိရာအိမ် ကို ပြန်ကြပါတယ်။ (ရန်ကုန်၊ မန္တလေး ကနေ ရွာပြန်ကြသလိုမျိုးပေါ့)။ ဒီလိုပြန်ပြီး ကွယ်လွန်သွားတဲ့ ဘိုးဘွားဘီဘင်တွေကို ဂါရဝပြုတဲ့ ရိုးရာဓလေ့ တွေ လုပ်ကြပါတယ်။
၃။ မိသားစု ပြန်လည်ဆုံဆည်းခြင်း
အားလုံး တစ်နေရာတည်း စုံစုံညီညီ ပြန်ဆုံပြီး အတူတူ ပျော်ပွဲစား၊ အစားအသောက်တွေ ချက်ပြုတ် စားသောက်ကြတဲ့ အချိန်ပါ။
၃။ အဓိက လုပ်ဆောင်ချက်တွေနဲ့ အစားအသောက်တွေ
၁။ ဇာတိပြန်ခြင်းနှင့် အခမ်းအနား (The Customs)
ကားကြပ်ခြင်း (Mass Migration): ကိုရီးယားတစ်နိုင်ငံလုံးမှာ လူအများကြီး တစ်ပြိုင်နက်တည်း ဇာတိပြန်ကြလို့ လမ်းတွေ အကြီးအကျယ် ပိတ်ဆို့တတ်တယ်။ ဒါက ချူဆော့ရဲ့ ထင်ရှားတဲ့ လက္ခဏာတစ်ခုပဲ။
ဘိုးဘွားကို ဂါရဝပြုခြင်း (Charye - 차례): ချူဆော့နေ့ မနက်မှာ မိသားစုတွေ စုပြီး ဘိုးဘွားစဉ်ဆက် ဝိညာဉ်တွေ အတွက် ပူဇော်ပွဲ ကျင်းပကြတယ်။ ပန်းကန်တွေ အစီအစဉ်တကျ ပြင်ဆင်ပြီး ဂါရဝပြုကြတယ်။
အုတ်ဂူသွားရောက်ခြင်း (Seongmyo - 성묘): ဘိုးဘွားတွေရဲ့ အုတ်ဂူကို သွားရောက်ပြီး သန့်ရှင်းရေးလုပ်၊ မြက်ရိတ် (Beolcho) လုပ်ပြီးမှ ကန်တော့ပစ္စည်းတွေ တင်ကြတယ်။
၂။ ထူးခြားတဲ့ အစားအသောက် (The Food)
ဆွန်းဖျွန်း (Songpyeon - 송편): ဒါက ချူဆော့ပွဲတော်ရဲ့ အရေးအကြီးဆုံး အစားအသောက်ပါ။ လခြမ်းပုံစံ ဖက်ထုပ် လိုမျိုး ထဲမှာ ပဲသီးနှံအဆာပလာ ထည့်ထားတဲ့ ဆန်ကိတ် (Rice Cake) တစ်မျိုးပါ။ စပါးအသစ်တွေနဲ့ ပြုလုပ်ပြီး ရိတ်သိမ်းမှုအတွက် ကျေးဇူးတင်ကြောင်း ဖော်ပြတာ။
၄။ လူငယ်တွေ သဘောပေါက်လွယ်အောင်
ချူဆော့ဆိုတာ မြန်မာပြည်က နှစ်သစ်ကူး အတာသင်္ကြန် ဒါမှမဟုတ် သီတင်းကျွတ် ပွဲတော်ကြီးလိုပါပဲ။
ဆင်တူတဲ့အချက်: ဝေးနေတဲ့ မိသားစုဝင်တွေ အားလုံး တစ်နေရာတည်းကို ပြန်ဆုံကြတဲ့ အားလပ်ရက်ဖြစ်တယ်။ မြန်မာတွေ သင်္ကြန်ကာလမှာ အိမ်ပြန်ကြတာမျိုးနဲ့ အတူတူပဲ။
ရည်ရွယ်ချက်: ကိုရီးယားတွေကတော့ ကောက်ပဲသီးနှံ ရိတ်သိမ်းခြင်း အတွက် ကျေးဇူးတင်တာကို အဓိကထားတယ်။
အဓိကလုပ်ဆောင်ချက်: ဘိုးဘွားမိဘကို ကန်တော့တာ၊ အုတ်ဂူမှာ သန့်ရှင်းရေးလုပ် ဂါရဝပြုတာနဲ့ ဆွန်းဖျွန်း ဆိုတဲ့ အထူးအစာကို အတူတူ စားသောက်ကြတာပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒီတော့ ချူဆော့ဆိုတာ ကိုရီးယားတွေရဲ့ "မိသားစုချစ်ကြည်ရေး၊ ဘိုးဘွားဂါရဝပြုရေးနဲ့ သီးနှံကျေးဇူးတော်နေ့" လို့ မှတ်ထားလိုက်လို့ရပါတယ်။

Comments
Post a Comment